Gebouw TY; De Glaskathedraal

Gebouw TY (bouwjaar 1956) is ontworpen en in gebruik genomen door Philips als proeffabriek en glaslaboratorium en vormde samen met het naast gelegen gebouw TZ jarenlang het ontwikkelingscentrum voor glas.

 

In de proeffabriek, die ook wel pilot-fabriek wordt genoemd, werd glas geperst, geblazen of getrokken en door machines fabrieksmatig geproduceerd. De proeffabriek bestaat uit twee bouwlagen met op de begane grond de werkplaats, opslag en de mengkamer, en de kantine, garderobe en toiletten, en op de verdieping het smeltlab en trekbanen, een ‘hut’ en kantoren.

 

 

van zichzelf experimenteel

De proeffabriek is geheel uitgevoerd in een staalconstructie met een verdiepingsvloer van gewapend beton. Gevelvullingen zijn van metselwerk, maar vooral veel glas waar het zijn bijnaam 'glaskathedraal' aan dankt. De iconische proeffabriek is van zichzelf experimenteel in zijn vormgeving. De hoofdvorm van het gebouw doetdenken aan een kathedraal, door het hoge rechthoekige bouwvolume waarboven een glazen lichtkoepel uit torent, en een naastgelegen laag volume. Nog meer dan elders is er in hoge mate glas in de gevels verwerkt, hele geveldelen zijn volledig bekleed met glas.

 

 

Een iconische gebouw

Wat de energiecentrale (Gebouw TR, tegenwoordig het Innovation Powerhouse genoemd) aan de zuidzijde doet voor het terrein Strijp-T, doet de 'glaskathedraal' aan de noordzijde. Dit iconische gebouw, de proeffabriek TY, onderdeel van het ontwikkelingscentrum voor glas, is van zichzelf experimenteel in zijn vormgeving.

 

De hoofdvorm van het gebouw doet denken aan een kathedraal, door het hoge rechthoekige bouwvolume waarboven een glazen lichtkoepel uit torent, en een naastgelegen laag volume. Nog meer dan elders op Strijp T is er in hoge mate glas in de gevels verwerkt, passend bij de functie van het gebouw.

 

 

Lees hier meer over de geschiedenis van Gebouw TY

 

 

Geïnteresseerd in TY?

Terug